Viime viikonloppuna reissattiin Oulun seudulle ja Kiiminkiin asti "lomamatkalle", kun islantilaisten paimennustaipumustesti pidettiin tänä vuonna siellä. Pitihän hirvikuningas Aakekin saada testattua, että onko hirvien perässä pinkominen puhdasta jahtaamista vai onko seassa kenties ripaus paimennusviettiäkin.

Testipäivä oli tuulinen ja sen vuoksi viileähkö, mutta muuten aurinkoinen. Ei siis onneksi ollut ötököitä pellolla. Tuomarina toimi jälleen ruotsalainen Örjan Skoglund ja hänen arvionsa mukaan Aakella on hyviä paimennustaipumuksia. Vanhalla koiralla on usein taustalla rasittamassa koko iän hoetut kiellot, joiden vuoksi jotkut koirat, vaikka omaisivatkin taipumuksia, voivat testitilanteessa olla osoittamatta kiinnostusta eläimiin. Tämän vuoksi vanhat koirat arvostellaan hieman eri silmällä kuin nuoret, joille testi on pääasiassa suunnattu. Aakella ei ollut ongelmia kiinnostuksen suhteen, kahdeksan vuoden opit eivät ole saaneet sitä luopumaan intohimostaan...

Lisäksi lampaat olivat kuulemma varsin liikkuvaisia, joten monella koiralla tuli kuulemma arvioksi heikkoja paimennustaipumuksia koska liikkuvat lampaat laukaisivat herkästi jahtaamisen. Tätäkin vasten olen erityisen iloinen Aaken edesottamuksista, olenhan aina ajatellut että se puhtaasti jahtaa eläimiä, kun siihen saa tilaisuuden.

Aaken testin voi katsoa osoitteessa http://www.youtube.com/watch?v=RpxoXc7FZhw ja loppuarvion http://www.youtube.com/watch?v=MQ8IDSOOof4

Yövyimme Limingassa Värminkosken leirintäalueella, samassa paikassa missä neljä vuotta sitten majailimme Reetun kanssa Limingan erkkarin aikaan. Hauska sattuma oli että saimme täsmälleen saman mökin jossa silloinkin yövyttiin (tai jouduimme samaan mökkiin, sillä se oli varaushetkellä ainoa vapaa leirintämökki).