Viikko sitten sunnuntaina Rafa joutui luonnetestiin. Testi pidettiin Porissa ja tuomareina oli Islanninkoirat ry:n testeissäkin usein tuomaroineet Leena Turunen ja Tarja Matsuoi.

Vaikka tiesin että Rafalla on voimakkaat reaktiot, niin silti yllätyin kuinka vahvasti se pisti pakin päälle kun koki uhkaa. En odottanut ihan tuollaista. Mutta toisaalta, heti kun sain luvan kehua koiraa niin Rafa tuli reippaasti katsomaan mikä sitä äsken oikein säikytteli. Ei sitä tarvinnut maanitella oikeastaan ollenkaan, riitti kun sain luvan avata suuni :). Ehkäpä juuri tuosta syystä ei arjessa ole noin voimakkaita reaktioita tullut esille, luonnollisestihan sitä puhuu koiralleen joka tilanteessa eikä seiso tuppisuuna. Ja häntä kikkurallahan Rampe meni koko testin läpi, ei se vaikuttanut erityisen stressaantuneelta testin jälkeen.

Asialla ei varmaankaan ole merkitystä lopputulokseen, mutta en ymmärrä mikä aivopieru minulle taas tuli pimeässä huoneessa: kun Rafa ei tullut suoraan luokseni (kulki kyllä reippaasti koko ajan tutkimassa huonetta), sytytti huoneessa kanssani ollut tuomari taskulampun ja alkoi näyttää Rafalle valoa. Tuossa vaiheessa ajattelin että osion suorittamisen jälkeen pitää mainita tuomarille että kotioloissa Rafa ajaa lampun valokeilaa takaa aika hektisesti jos vain joku sille valoa näyttää, mutta minä idiootti onnistuin unohtamaan koko asian ja muistin sen vasta kotimatkalla! Tuolla huoneessa Rampe ei sentään kiipeillyt valon perässä seinille, mutta eipä tuomari sinne sitä näyttänytkään, enkä nyt sitten tiedä seurasiko Rafa valokeilaa edestakaisin huonetta vai olisiko se tutkinut nurkkia yhtä vauhdilla ilmankin. Että sitä osaa olla ihminen tyhmä, siis minä!

No, jos jotain ihmettelen testin lopputuloksessa verrattuna muihin näkemiini testeihin, niin sitä että Rafa sai temperamentista erittäin vilkkaan. Ei sillä, jos näin tulkitaan niin olkoon niin, mutta perustelujen perusteella jäin vain miettimään että miksi joku toinen (esim. omista koiristani) ei sellaista aikanaan saanut. No, minä en ole asiantuntija enkä varmaankaan tällä ymmärryksellä sellaiseksi tulekaan :)

Lopputulos oli +108 pistettä ja laukauskokematon. Ihan kivasti tällaiselle kotikoiralle joka ei juurikaan "ihmisten ilmoilla" käy. Taas vahvistui käsitys siitä että luonnetestin loppupisteet eivät kerro mitään koirasta. Tai ehkä ne jotain kertovat 50p vs 200p, mutta olen nähnyt testejä joissa lopputulos kymmeniä pisteitä enemmän kuin esim. Rafalla nyt ja kuitenkin koirat ovat olleet selkeästi stressaantununeita testissä, häntä roikkunut alhaalla ja koirilla ollut selkeä halu päästä pois testipaikalta. Mielummin siis tällainen tulos kuin enemmän pisteitä stressaantuneemmalla koiralla. Rafa on niin ihana koira ja juuri sopiva meille, se on Reetun jälkeen helpoin koira mitä minulla on ollut!

Videoklipit testistä osio osiolta löytyvät you tube -sivultani https://www.youtube.com/user/minturun/videos Kommentoidakin saa :)